Vietnamesiske vårruller, eller gỏi cuốn, er ferske vårruller fylt med reker, svinekjøtt, grønnsaker og risnudler. De er vanligvis pakket inn i rispapir og serveres med hoisinsaus eller peanøttsaus for dypping.
Hva er i vårruller?
- Det er mange måter å lage vårruller på, men la oss snakke om hva som er i tradisjonelle ferske vietnamesiske vårruller:
- rispapirinnpakning
- tynne risnudler
- bladgrønnsaker, rød eller grønn
- urter, hovedsakelig mynte, men valgfritt gressløk, koriander, hva du enn har for hånden
- tynt skivet svinekjøtt (mage foretrukket) og kokt reker
- dyppet i hoisinsaus og peanøttsaus
Ingredienser
Svinekjøtt: 226,8 g svinekjøtt mage 1 medium løk delt i to 1 ts sukker 1 ts salt |
Reker |
Grønnsaker og Andre Ingredienser 1 hode grønn salatblad eller rødt salatblad 1/2 bunt mynte 1/2 bunt gressløk 1/2 pakke tørket vårrullpapir (rispapir) 1/3 pakke tørkede risnudler eller tørket bánh hỏi |
Peanøttsaus 2 ss olje 2 ss finhakket hvitløk 8 ss hoisinsaus 2-3 ss peanøttsmør 1/2 kopp vann Sambal chilipasta etter smak, valgfritt |
Instruksjoner
Tilberedning av svinekjøtt:
Tilsett svinekjøtt, løk, salt og sukker i en liten kjele og tilsett nok vann til å dekke ca. 2,5 cm over svinekjøttet. Kok opp på høy varme og deretter senk til middels varme og kok i ca. 25-30 minutter, eller til svinekjøttsaften er klar når du stikker på det tykkeste partiet, eller når det når 145 F med et øyeblikkelig termometer på det tykkeste partiet.
Dekk til svinekjøttet i en bolle mens det avkjøles slik at det ikke blir mørkt. Når det er avkjølt, skjær svinekjøttet så tynt som mulig for å gjøre rulling senere lettere.
Tilberedning av reker:
Tin rekene i en bolle med vann. Når de er tint, fjern åren fra rekene. Hold en reke opp mot lyset for å finne åren, stikk tannpirkeren inn i den hvitere delen (leddet) rett under åren og dra tannpirkeren oppover mot rekens rygg. Gjør dette forsiktig for å fjerne åren. Stikk igjen på et annet ledd hvis åren brekker for å fjerne alle spor av åren. Gjenta med alle rekene dine.
Kok rekene: tilsett reker, salt og nok vann i en liten kjele til å så vidt dekke rekene. Kok på middels-høy varme i bare ca. 1,5 til 2,5 minutter eller til rekene ikke lenger er gjennomsiktige. Hell av vannet og skyll under kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.
Fjern skallene og halene fra rekene, og del rekene i to langs kroppen.
Risnudler:
Kok risnudlene etter anvisningene på pakken. Tiden kan variere mye avhengig av nudeltykkelse og merke. Dette kan være alt fra 2 til 10 minutter. Hell av vannet og avkjøl nudlene under kaldt, rennende vann for å stoppe ytterligere koking.
Grønnsaker:
Forbered grønnsakene ved å skylle og tørke dem.
Vårullinnpakning (Full innpakningsguide)
- Tilsett varmt vann på en tallerken og bløt rispapiret i ca. 5-10 sekunder. Bløt rispapiret akkurat nok til at det er smidig og lett å håndtere, men fjern arket før det blir for mykt og klissete. Legg rispapiret på en tallerken og begynn å montere rullen.
- Legg salat nederst på rispapiret. La det være 1 til 1½ tomme med plass på hver side av rispapiret. Legg på mynte og gressløk. Prøv å ikke legge til for mange ingredienser fordi det vil gjøre det vanskeligere å rulle og kan rive rispapiret.
- Legg reker i midten av rispapiret med den oransje skallet ned.
- Legg de skivede svinekjøttet oppå rekene.
- Tilsett nudlene over grønnsakene, jevnt fordelt.
- Brett venstre og høyre sider mot midten slik at det er stramt. Legg noen gressløk i lengderetningen med den ene enden stikkende ut. Deretter brett bunnen opp for å dekke nudlene. Du vil holde rullen stram, så press den lett sammen mens du ruller. Fortsett å rulle oppover for å fullføre vårrullen.